Főmenü
Kezdőlap
Polgármesteri köszöntő
Településünkről
Látnivalók
Képgaléria
Weblinkek
Elérhetőségek
Kökényesi Lap
Partnereink
Önkormányzat
Választás 2014.
Hatályos rendeletek
Önkormányzati választások 2010.
Intézmények
Képviselő testület
Beszerzések, közbeszerzések
Közadatkereső
Közérdekű adatok
Hivatal
Közérdekű közlemények
Fejlesztések
Ügyintézés
Bizottságok
Pályázatok
Üvegzseb
ÁNYK Nyomtatványkitöltő letöltés - NAV
Nyomtatványok
Google PageRank
Kezdőlap arrow Látnivalók arrow A Római katolikus templom

A Római katolikus templom PDF Nyomtatás E-mail
A Római katolikus templomA Kökényes-Radnót nemzetség által alapított második premontrei prépostság. A prépostságot a nemzetség első, Mikud fehérvári prépost (később győri püspök) által alapított garábi premontrei monostor szerzetesei népesítették be a XII. század utolsó évtizedeiben. A két premontrei prépostság alapítása gyorsan követte egymást. Kökényes még a tatárjárás előtt szerzeteseket adott a sági prépostnak, s feltehetően még előbb a közeli jánoshidai premontrei monostornak. Ez azt bizonyítja, hogy a nemzetség, elsősorban Mikud győri püspök később is jelentős szerepet töltött be a premontreiek hazánkba való letelepítésében, erősítésében.
A prépostság középkori történetéhez tartozik még az is, hogy a templomtól nyugatra eső területen - a magasan húzódó dombháton - középkori kerámia töredékeit találták. Mindebből arra lehet következtetni, hogy a középkori falu a prépostságtól nyugatra eső, a jelenleginél jóval magasabb területen - ma műveit, szántott terület - helyezkedett el. Ez annál is érdekesebb számunkra, mert megerősíti a korábbi megfigyeléseket a premontrei prépostságok s az azokhoz tartozó falvak egymáshoz viszonyított területi elhelyezkedéséről. A prépostság középkori történetéről keveset tudni.
A tatárjárás után újjáépült a prépostság, de már meggyengült, hanyatlásnak indult. Az alapító nemzetség nógrádi ágának kihaltával a kegyuraság női ágon a Kacsics nemzetségé lett. 1332-ben Bereck kökényesi prépost a budai káptalan előtt konventjét is képviselte: „...ac pro Petro fdio Mykud quondam bani, item Johanne et Ladislao, filiis Nicolai, filii eiusdem Mykud ..."
A Római katolikus templomA prépostság hanyatlásának egyik jele az is, hogy a garábi prépost, a kökényesi prépostság atyaapátja is birtokot ad el. A prépostságok közti kapcsolat szempontjából azonban érdekes az, hogy az említett birtokot a kegyurak és a kökényesi rendtársak hozzájárulásával adja el a garábi prépost. A prépostság utolsó említésével 1428-ban találkozunk. A prépostság épületeinek, templomának története később már összekapcsolódik a plébániatemplom építéstörténetével. A jelenleg álló plébániatemplom a hódoltság idején elpusztult prépostság épületének helyén, részben azok kőanyagának felhasználásával épült, többszöri bővítés eredményeként.
 
1.6.1. A templom berendezése

Főoltár: Két lépcsőn álló oltárépítményének középrészén díszes kiképzésű tabernákulum, mellett gyertyatartók és felette félköríves keretben a főoltárkép, amely Máriát ábrázolja.
Szószék: Mellvédje dísztelen, csak magas talapzaton álló oszlopok sorakoznak rajta. Sima ajtaja fölött girland díszítés. A szószék tőle jobbra Mózes kőtáblái, balra pedig felhők. Fából készült, barna-fehér színezéssel. XIX. századi, késői klasszicista.
Szenteltvíztartó: 1825-ből való. Évszámmal ellátott, vörös márvány.

Szentélykorlát: XIX. század első feléből való, márványt imitáló fa.
Sekrestyeszekrény: Háromíves, háromajtós felsőrésszel ellátott, tetején girlandos díszítésű urna. Szürkéskék színű. XIX. század eleje.
Padok: A hajó két oldalán elhelyezett padok oldallapjai egyszerűbb, barokk ízlés szerint készültek.
 
 

Orvosi Ügyelet

További információkért kattintson >>

Ma 2018. június 21. csütörtök, Alajos és Leila napja van.

Közadattár

NAGYKÖKÉNYES KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT

3012 NAGYKÖKÉNYES

SZABADSÁG ÚT 37.

adószámunk: 15381725-2-10

Törzskönyvi azonosítónk: 381729

Polgármester: Besszer Andrásné

Jegyző: dr. Farkas Andrea

 

ELÉRHETŐSÉGEINK:

Telefon: 37/377-022

e-mail:  Ez az e-mail cím védett a spamkeresőktől, engedélyezni kell a Javascript használatát a megtekintéshez.


© 2018 www.nagykokenyes.hu
Joomla! egy GNU/GPL Licensz alatt kiadott szabad szoftver