Közösségi terek fejlesztése, közösségépítő tevékenységek támogatása

VP6-19.2.1.-98-3-17, Közösségi terek fejlesztése, közösségépítő tevékenységek támogatása

  • Pályázat tárgya: Közösségi tér kialakítása Nagykökényesen
  • Pályázott támogatás összege: 5 Millió Ft
  • Pályázat megvalósulásának helyszíne: Nagykökényes, 89 hrsz.
  • Vállalt önerő: 5 %, azaz 250.000 Ft
  • Képviselőtestületi határozat száma: 13/2018. (II. 21.)

Fejlesztéssel érintett terület  bemutatása

A fejlesztendő terület jelenleg egy üresen álló, közel 1 ha területű mező, amely a felújításra váró Dessewffy-kúria és annak parkja mellett található.
Szemben a már felújított istálló épülete, amely a könyvtárnak ad otthont. (Nagykökényes Könyvtári, Közösségi és Információs Hely)
A nagyobb szabadtéri programok egy része a Dessewffy-kúriában, a kisebb és jórészt helyi események, mint például a gyereknap, majális, focikupa, ezen az üres mezőn kerülnek megrendezésre. (Nagykökényes, hrsz. 89.)

Mivel a közösségünk egyik legnépszerűbb és legkönnyebben elérhető sportolási lehetősége a futball, ezért tavasztól késő őszig, napi szinten itt fociznak a gyerekek. De nemcsak erre használják ezt a területet, hanem sokszor sárkányt eregetnek, kerékpároznak, fogócskáznak itt a kicsik.
A szabadtéri közösségi élet színtere tehát ez a fejlesztendő terület.
Napi szinten csak a fiatal gyerekek, zömében fiúk látogatják (kb. 10-15 fő).
Fitnesz park létrehozásával azonban kiszélesíthetjük mind a látogatók számát, mind pedig növelni tudjuk a női nem arányát is. Éppen ezért olyan gépeket választottunk ki, amelyeket mindkét nem egyaránt tud használni. Megcélozzuk a sportolni vágyó családokat is a fitnesz park adta lehetőségekkel.

Ezt a közösségi teret fejleszteni fogjuk a későbbiekben, hiszen szeretnénk egy „falu kemence”-t, nyársaló helyet is építeni. Ezzel az aktív korú lakosság nagyobb részét is be tudnánk vonni a közösségi életbe.
A sportolásnak kiemelkedő szerepe van, nemcsak a közösségi életben, de az egészséges életmódra nevelésben is.
Mivel nagyon sokan nem jutnak el edzőterembe, akár a távolság, az utazás, vagy a drága terembérlet folytán, sok embernek tudnánk új és korszerű sportolási lehetőséget nyújtani.

A fejlesztés eredményeképp mindenki által igénybe vehető, új szolgáltatás jön létre.

A közösségi tér létrehozásával (burkolásra kerül az a terület, ahová a későbbiekben a „falu kemence” és nyársaló, pihenőhely kerül majd) és a mellette lévő fitnesz park kialakításával (3 db szabadtéri fitnesz gép), 2 db pad kihelyezésével és 3 db kőrisfa ültetésével elindíthatjuk azt a folyamatot, amellyel településünk népességmegtartó ereje emelkedni fog.

Mellékletek: