Dessewffy-kúria a „Művészetek Kertje”

RÖVID ÖSSZEFOGLALÁS A PROJEKTRŐL

Nagykökényes település fő, átfogó célja a településen egykoron meglévő művészeti életének fellendítése, a település visszakapcsolása a Mátra- vidék turizmusába, a település ismertté tétele szélesebb körben (célcsoport bővítése) és szélesebb palettán. A település régi terve, hogy Dessewffy-kúria a „Művészetek Kertjévé” váljon, felélesztve a település pezsgő kulturális életét, mely 1965-től évtizedekig virágzott. Jelen projekt megvalósulása a művészeti, alkotótábori hagyományok nyomvonalán való újraindulást támogatná.

A projekt illeszkedik a TOP-1.2.1-15 felhívás céljaihoz, hiszen az kisléptékű, tematikus turisztikai fejlesztésnek minősül, mely a helyi épített – kulturális – természeti vonzerőket alapul véve a helyi emberek hozzáadott értékével, munkájával teremt új, bővített kínálatú attrakciót a térségben. A fejlesztés eredményeképpen a turisztikai kínálat bővül, az ide látogatók számára a település komplett programcsomagot tud nyújtani, növelve ezzel az itt töltött időt. A tartózkodási idő az állandó programcsomaggal meghaladja a 2 órát, a rendezvények, alkotótáborok, fesztiválok idején pedig vendégéjszakát is képes generálni.

A tervezett fejlesztés építkezik is a helyiek meglévő tudására, munkaerejére, a megnövekedett kereslet pedig várhatóan többlet-munkahelyeket generál (szállásadók, vendéglátók száma nő, helyi terméket előállítók több munkaerőt foglalkoztatnak, az eddig „hobbi” hagyományőrzők és művészek vállalkozókká növik ki magukat). A tervezett fejlesztés állandó kiállításai, programjai az egész éves, de a minimum évi 270 napos nyitva tartást biztosítják.

A rendezvények, garantált programok az évben elnyújtva, a szabadtári programok május – október között, koncertek, író-olvasó találkozók pedig a téli – tavaszi időszakban kerülnek megrendezésre, ezzel is biztosítva a szezonalitás csökkentését, a kúria egész éves állandó kihasználtságát. Ehhez kiváló lehetőség lesz a hagyományőrzés, népzene, néptánc felkarolása, a település palóc népcsoporthoz való tartozásának erősítése, népszerűsítése (Palóc Út Klaszter Egyesülethez való csatlakozási kérelem benyújtásra került).

A kiállítások és a kastély megrendezésre kerülő programok belépődíjasak, a kültéri rendezvények, fesztiválok ingyenesek; itt viszont a kitelepülő, helyi kézműves termékeket árulók (sajt, lekvár, szörp, bor, kézműves termékek) és a helyi ételeket kínálók járulnak hozzá a turisták helyben történő fogyasztásához, költéséhez. A kulturális rendezvények mellett – a jövedelmezőség biztosítása érdekében az önkormányzat tervezi a kúria és kertje bérbeadását különféle konferenciák, esküvők számára. Az önkormányzat a fenntartási időszakra turisztikai munkatársat alkalmaz.

A kúriában egy vendéglátó-egység is helyet kap. A Dessewffy-kúria felújítását követően 3 önálló programelemnek ad otthont: – Hagyományőrzés – zene, népművészet, kézművesség (élő hagyományok) – A település régészeti értékeinek bemutatása, interaktív „régészkedés” (a felszínre került leletekkel, másolatokkal). – Időszakosan képzőművészeti és kortárs művészek kiállításai, fotókiállítás, hagyományos mesterségeket bemutató időszakos kiállítás (kipróbálási lehetőséggel) Ez kiegészítő elemként „rendszeres programelemként” tervezett: – Kávéház- vendéglátó egység –a vendéglátás funkciót lefedi, esetleg egy térben lenne az ajándékbolttal. – Interaktív játszóház: gyermekek számára kulturális, közösségi tér. – Művészek zenészek, számára bemutatkozási lehetőség, nyilvános próbák, hangversenyek (összefogásban a parókiával) – Zarándokturizmus – Mária útba bekapcsolás, közös programok az egyházzal

A vonzerő profiljának megfelelő, évente megrendezésre kerülő, minimum 4 különböző tematikájú turisztikai rendezvény: – NK7.4 (július 3. hete) – Pünkösdi Királyválasztás (május) – Falunap (június) – Kökényesi Művészeti Hetek/Napok – Opera a Kastélyban, stb. – Esküvők, bálok, konferenciák rendezése – a kúrián lévő kis kápolna felújításával az esküvők teljes körű lebonyolítási helyszíne lehet a kúria.

A programok részletes leírása az üzleti terv 4.2 fejezetében található. Egy megközelítőleg 200 m2 bruttó alapterületű új rendezvény épület kerül megépítésre a parkban. Az új épület a következő funkcióknak adhat helyet: – Közösségi rendezvényterem, amely lehetőséget adna kisebb rendezvények megszervezésére, a parkban tervezett rendezvények kiegészítéseként, rossz idő esetén bizonyos programok a parkból betelepülhetnek a terembe. – Alkotótáborok alkalmával a tere „műhelyként” funkcionálhat. – Az egész park rendezvényekkor várható maximális egyidejű közönségét is kiszolgáló kulturált vizesblokk akadálymentes mosdóval.


SAJTÓKÖZLEMÉNY 2021. május 4.

A „Művészetek kertje” – TOP-1.2.1-15-HE1-2016-00011azonosítószámú pályázat munkaterület bejárása

Hamarosan elkészülnek a kivitelezési munkálatokkal a műemlék Dessewffy-kúria épületben és környezetében, amely Terület- és Településfejlesztési Operatív Program segítségével újulhat meg. Összefoglalható, hogy jelenleg a kúria épületben a belső felületképzés, parketta burkolatok elhelyezése, valamint a szerelvényezés folyik. Az új rendezvényépületben szintén a belső felületképzés, festési, szerelvényezés munkálatainak befejezése szükséges.

A teljes sajtóközlemény ITT olvasható.


Galéria