Hagyományőrző, értékteremtő rendezvények, képzések lebonyolítása, kiadványok készítése

VP6-19.2.1.-98-4-14, Hagyományőrző, értékteremtő rendezvények, képzések lebonyolítása, kiadványok készítése

  • Pályázat tárgya: „Fények éjszakája” rendezvény szervezése Nagykökényesen
  • Pályázott támogatás összege: 2 Millió Ft
  • Pályázat megvalósulásának helyszíne: Nagykökényes, Szabadság út 12. 74/5 hrsz.
  • Vállalt önerő: 5 %, azaz 100.000 Ft
  • Képviselőtestületi határozat száma: 14/2018. (II. 21.)

A projekt bemutatása

A Fények Éjszakája rendezvénytervének elkészítése során célként fogalmaztuk meg a település népességmegtartó képességének erősítését. Ehhez megfelelő kiindulási pontot jelent a rendezvény helyszínének kiválasztása, hiszen a Dessewffy-kúria a helyi identitás szimbóluma, olyan épület, amely valamennyi nagykökényesi lakos számára ugyanazt a szimbolikus tartalmat hordozza: a múltban gyökerező hagyományok továbbélésének kultikus szentélyeként tekintenek rá. A Fények Éjszakájának olyan sokrétű, változatos programkínálatra kell épülnie, ami elsődlegesen a helyi hagyományokat, kultúrát, egészséges életmódot helyezi középpontba, de ezt oly módon teszi, hogy az a lakosság valamennyi csoportjának, korosztályának érdeklődésére számot tarthat.

A kisebbek számára interaktív gyermekprogramot szervezünk, és nem maradhat el a szórakozó testmozgás, a csúszda és mászóka. A nagyobbak élvezettel fogják kipróbálni a rodeó lovat és az íjászatot. Minden évben újabb kézműves tevékenységre tanítjuk meg az idelátogatókat. A rendezvényen capoeira tánccsoport bemutatkozásának adunk lehetőséget. A Szent Iván Éjjelét tűzvarázs bemutatóval színesítjük. Az est hangulatát a Cosombolis együttes  koncertjével fokozzuk,  és a programot szabadtéri tánccal zárjuk, amelynek szerves része lesz a tűz körüli mulatozás. A zene összekötő kapocsként szolgál a fiatalok, az aktív és a nyugdíjas lakosság között. Ezek a tervezett tevékenységek egyértelműen a projekt céljait szolgálják.

A pályázat részeként, közel egy millió forint értékben, a rendezvény lebonyolításához szükséges eszközparkunkat  bővítjük) pavilonok, sörpad és kültéri, napelemes lampionok vásárlásával)

Készül egy leporellós kiadvány, amelyben a település épített és természeti értékei kerülnek bemutatásra.

A Dessewffy-kúria és környezete 1965-től évtizedeken keresztül adott helyet rangos irodalmi eseményeknek és képzőművészeti táboroknak. Állagának romlásával az épület már nem tudta betölteni korábbi kulturális, közösségi funkcióját, felújítását az önkormányzat önerőből vállalni nem tudta. A TOP-1.2.1-15 kódszámú, Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés című pályázat keretében elnyert támogatással idén megvalósul a kúriaépület és a park felújítása. A Szent Iván-napi Fesztivál kulturális programja az első, ünnepélyes eseményt jelenti a Dessewffy-kúria eredeti funkciójának visszaállításához vezető úton.