112 – Tudd, hogy segíthess!

AZ ORFK RENDÉSZETI FŐIGAZGATÓSÁG ÜGYELETI FŐOSZTÁLY 112-ES HÍRLEVELE

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság és társszervei (Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, az Országos Mentőszolgálat Dél-alföldi Regionális Mentőszervezete, valamint a Magyar Vöröskereszt Csongrád Megyei Szervezete) egy évvel ezelőtt hívták életre a “112 – Tudd, hogy segíthess!” programot azzal a céllal, hogy olyan szórakoztató módon elsajátítható, összetett tudást adjon, amely birtokában vészhelyzet esetén a gyermekek merjenek és tudjanak segítséget kérni, illetve szakszerű segítséget nyújtani. Ennek érdekében a négy szervezet fontos, adott esetben életmentő ismereteket tartalmazó oktatási anyagot (Tudástárat) állított össze. A Tudástár megírása során felhasználták az elmúlt egy évben a gyermekek által készített rajzokat, a közös versenyekről, és megtartott élménynapról
készített fotókat is.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságon 2019. december 5-én tartották a projektzáró ünnepséget, amelyen a szakemberek beszámoltak az elmúlt időszakban végzett munkáról, egyben bemutatták a közösen készített Tudástár kiadványt, amely a készenléti szervek (Rendőrség, Mentők, Katasztrófavédelem) legfontosabb tudnivalóit tartalmazza.

A Tudástár ismertetése mellett nevet kapott a projekt emblematikus figurája is. Az erről szóló pályázatra csaknem százötven ötlet érkezett. A győztes pályázat alapján a figura elnevezése „SOS Kapitány” lett, aki a gyermekek legnagyobb örömére a Mikulással együtt személyesen érkezett a rendezvényre.

A rendezvényrő bővebben itt olvashatunk.

Kiemelkedő esemény: valótlan bejelentés

Az ajkai rendőrök szabálysértési őrizetbe vették azt a nemesgulácsi férfit, akinek valótlan bejelentése kapcsán a mentőszolgálat munkatársai szükségtelenül vonultak a helyszínre. A központi segélyhívó számra 2019. május 19-én 19 óra 30 perc körül érkezett bejelentés arról, hogy az egyik ajkai szórakozóhelyen egy férfi rosszul van. A kiérkező mentőszolgálat munkatársai a helyszínen egy földön fekvő embert találtak, aki a mellkasát fájlalta, így őt kórházba szállították. A kórházban a férfi a vizsgálat közben felállt és közölte, hogy nincs semmi baja, csak próbára tette az egészségügyi dolgozókat. Cselekménye miatt az ajkai rendőrök a férfit előállították a helyi rendőrkapitányságra, majd a gyorsított bírósági eljárás lefolytatása céljából szabálysértési őrizetbe vették.

A valótlan bejelentést tevő személyt bírósági tárgyaláson 83 200 Ft pénzbírság megfizetésére kötelezték.

A 112-es segélyhívószám használatáról itt tájékozódhat.