Kategória: <span>Egyéb</span>

Egy nap népviseletben – Népviselet Napja.

2015-ben egy új kezdeményezés indult a sok világnap között: Legyen a népviseletnek is egy napja! Április 24-én megmutathatjuk, milyen gyönyörű viseleteink vannak.

“Múltunk a jelenben, egy nap népviseletben” címmel Hrágyel Dóra pedagógus indította el ezt a felhívást a közösségi oldalon, majd csatlakozva a Pompás Napok csapatához a közös népszerűsítés mellett döntött. Mindenkit arra buzdítanak, hogy április 24-én, teljes népviseletbe öltözzenek, vagy népviseleti darabokkal, kiegészítőkkel dobják fel hétköznapi ruhájukat.

A pandémia kicsit átalakította a lehetőségeket, ám idén is volt

„ Egy nap népviseletben – Népviselet Napja.”

Az akcióhoz évről évre többen csatlakoznak. Tóth Gergő úgy gondolta, hogy ezen a napon egy időben ismerhessük meg a Zagyva- és a Galgamenti népviseleteket. Kezdeményezésére lelkes csoport jött össze (bagi, hévízgyörki, turai, boldogi, hatvani és nagykökényesi hagyományőrzőkből), egy úgymond népi flashmobra.

Hatvan központjában sétáltak, fagylaltoztak, beszélgettek a népviseletbe öltözött hagyományőrzők, sokukkal a járókelők is szóba elegyedtek, kérdeztek a viseletekről, fényképeket készítettek.

Az esemény idén először került megrendezésre, a megszorító intézkedésekhez mérten kisebb formában. Ám az idei jó tapasztalatokon felbuzdulva már tervezik is a jövő évi nagyobb szabású rendezvényt Nagykökényesen.

Az esemény és a viseleti nap célja, hogy tovább éltessék a hagyományokat, újra a köztudatba kerüljön a települések gazdag és szép viselete, népi kultúrája. Titkon az is vágyuk a szervezőknek, hogy egyre többen öltözzenek viseletbe, egyre többen értsék fontosságát a népi kultúrának, a hagyományok tovább éltetésének. Mindenkinek látnia kell, hogy ez nem csak az idősek, hanem minden korosztály számára elérhető és élvezhető.

A viselet napját kísérő online játék egy népviseleti kvíz, amely kitöltői között nyereményt is kisorsolnak a szervező hagyományőrzők.

https://www.facebook.com/1487385150/posts/10219342277176146/

Adathalász levelet terjesztenek a Magyar Posta nevében

Veszélyes email terjed – erről érkezett több bejelentés a Magyar Postához. Vigyázat: a bankkártyája adatai és a bankszámláján lévő pénz kerül veszélybe, ha a káros email hivatkozására kattint! 

Megtévesztő, a Magyar Posta arculati elemeit (logó) használó, veszélyes email terjed – erről érkezett több bejelentés a Magyar Postához. A hamis emailben csomag átvételéhez kérik a szállítási díj kifizetését. A levélben látható „Fizessen online” feliratú linkre kattintva azonban adathalász weboldalra kerül a címzett, az itt megadott adatok pedig csalók birtokába jutnak. Ha ilyen gyanús emailt kap, semmiképp ne kattintson a benne szereplő hivatkozásokra!

A Magyar Posta nem küld emailben szállítási adatokat. Amennyiben nyomkövetési kódot tartalmaz a küldeménye, a Posta honlapján a kód beírásával bármikor elérheti a hiteles szállítási információkat.

A Posta tavaly a Rendőrséggel indított közös edukációs kampányt az internetes csalások felismerésére. A vállalat azóta is számtalanszor felhívta a figyelmet arra, hogy mik azok a jelek, amelyeket látva azonnal gyanút foghatnak az ügyfelek. Többek között a magyartalan megfogalmazás, helyesírási hibák, túl kecsegtető, drága telefon- vagy egyéb nyeremény ígérete mindig megfontoltságra, elővigyázatosságra adhat okot. Javasolják, hogy mindig ellenőrizzék a hirdetés vagy értesítés valódiságát és győződjenek meg róla, hogy valóban a cég hivatalos e-mailcíméről érkezett-e az üzenet. Kétség vagy gyanú esetén forduljanak a Magyar Posta ügyfélszolgálatához és kérjenek megerősítést!

A megtévesztő értesítésekről szóló ügyfélbejelentéseket a Magyar Posta komolyan veszi, és a lakossági tájékoztatás mellett jelzi azt az intézkedésre jogosult hatóságnak is.

Vigyázat, ismét unokázós csalók!

Ismét „unokázós” módszerrel próbálkoztak megyénkben, azonban ezúttal sem sikerült befejezni a bűncselekményt.

2021. április 6-án napközben ismeretlen telefonáló rendőrnek kiadva magát hívta fel K.Istvánné gyöngyösi lakost és arról értesítette, hogy a fia balesetet szenvedett. A „kárrendezés gyors elintézésére” 3.000.000.- Ft-ot kellene összeszedni. Az idős asszony a fiát kérte a telefonhoz, de a telefonáló azt mondta, megsérült a hangszála, ezért nem tud beszélni. K. Istvánné ezek után közölte, hogy nincsen három millió forintja otthon, ezért a telefonáló kevesebb összeggel is beérte. K. Istvánné szeretett volna még többet megtudni a „balesetről”, de további kérdéseire a hívó megszakította a vonalat.

2021.április 8-án további négy gyöngyösi lakos tett hasonló bejelentést, amely szerint ismeretlen személyek aznap felhívták őket és magukat rendőrnek kiadva arra hivatkoztak, hogy egy hozzátartozójukat baleset érte, azonnal pénzre lenne szükség a kár rendezéséhez. Szerencsére egyik esetben sem történt pénz átadás. Feltehetően több személyt is felhívtak hasonló ürüggyel, akik még nem értesítették a rendőrséget.

Ne feledjék, ha baj van, a Rendőrség az, aki segíteni tud és ezt nem pénzért teszi!

Aki pénzt kér a segítségért, az a bűnöző!

A teljes HÍRLEVÉL ITT olvasható!

A premontreiek rendalapításának 900. évfordulója

…A premontreiek 2021-ben ünneplik a rendalapítás 900. évfordulóját. Ebből az alkalomból készíttettek szabadtéri vándorkiállítást, amelyben mai premontrei atyák és nővérek az alapító, Szent Norbert karizmáit mutatják be, összekötve ezzel a kilenc évszázad lelki örökségét. A vándorkiállítást a jubileumi év során premontrei kötődésű helyeken fogják bemutatni. Gödöllő, Zsámbék, Keszthely után Budapestről érkezett a kiállítás Nagykökényesre, ahol a kultúrház melletti parkban lesz megtekinthető április végéig… 

Zöldhulladék gyűjtés

Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy Nagykökényesen 2021. március 29-én zöldhulladék gyűjtést szervez a Szelektív Nonprofit Kft.

Kérjük a Tisztelt Lakosságot, hogy az alábbi tájékoztató szerinti, feleslegessé vált hulladékot az előre meghirdetett gyűjtési napon reggel 7 óráig helyezze ki az ingatlan elé, úgy, hogy ezzel a közlekedés biztonságát ne zavarja, a begyűjtő szállítóeszköz által jól megközelíthető legyen, ne járjon baleset- vagy károkozás veszélyének előidézésével.

A zöldhulladék-gyűjtést csak magánszemélyek vehetik igénybe, intézményektől, közületektől és gazdálkodó szervezetektől a hulladékot nem szállítják el.

Felhívjuk a figyelmet, hogy az időben ki nem helyezett hulladékért nem áll módjukban visszamenni!

A zöldhulladék fogalmába tartozik a levágott fű, levágott faág, nyesedék, avar, lehullott lomb, egyéb növényi részek. A lehullott faleveleket és egyéb kerti zöldhulladékot műanyag zsákokban, a faágakat, nyesedéket maximum egyméteres darabokra vágva, kötegelve, átkötve kell előkészíteni. Ingatlanonként 1 m3 hulladék kihelyezésére van lehetőség.

Nem szállítható el a veszélyes hulladékkal, háztartási hulladékkal, építési törmelékkel, egyéb hulladékkal kevert vagy szennyezett zöldhulladék. Nem kerül elszállításra továbbá a nem megfelelően előkészített, biztonságos rakodásra nem alkalmas hulladék, az 1 m3-en felüli mennyiség.

Riasztás

Csomagküldő szolgáltatók nevével visszaélő, káros kód terjesztéssel összefüggő SMS üzenetekkel kapcsolatban – (2021. március 24.)

Tisztelt  Lakosság!

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NBSZ NKI) riasztást ad ki a megnövekedett számú, kéretlen szöveges üzenetek útján terjedő, látszólag csomagküldő szolgáltatóktól érkező, káros hivatkozást tartalmazó SMS üzenetekkel kapcsolatban. A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján az SMS üzentekben, be nem fizetett szállítási díj vonatkozásában próbálnak meg pénzt, illetve adatokat megszerezni, valamint egyes esetekben Android operációs rendszerű eszközökre veszélyes káros kód letöltést végrehajtatni a felhasználóval.

Az SMS üzenetek főbb jellemzőit ITT olvahatják el!