Bűnmegelőzési Hírlevél

Vigyázat, ismét unokázós csalók!

2019. december 21. Gyöngyösön egy 69 éves idősebb hölgyet keresett fel a lakásán egy ismeretlen férfi, aki közölte vele, hogy a lánya karambolozott és a károk rendezése érdekében letétbe kell helyeznie 4 millió forintot. A sértett ezt követően átadott az ismeretlen férfinak egy millió forintot és megbeszélték, hogy még aznap délután átadja a maradék 3 millió forintot is. Szerencsére erre már nem került sor, mert időközben kiderült, hogy a sértett lánya nem szenvedett balesetet.

2019. december 23. Hatvan

Egy 89 éves idős hölgyet hívott fel ismeretlen tettes telefonon 2019. december 23-án a délelőtti órákban, aki az unokájaként mutatkozott be és közölte, hogy autóbalesetet szenvedett. Hogy az ügyből ne kelljen rendőrségi ügyet csinálni, készpénzre volna szüksége, amiért egy férfi ismerőse fog menni. Ezt követően az idős hölgy a megbeszélteknek megfelelően egy borítékba téve ledobott másfél millió forint készpénzt az erkélyről a jelentkező idegennek.

2019. december 28. Eger

2019. december 28-án egy 70 éves idősebb hölgyet hívott fel egri lakásán egy ismeretlen telefonáló azzal, hogy a fia és az unokája balesetet szenvedett és sürgősen pénzre volna szükségük. A sértett a pénzért jelentkező bukósisakot viselő ismeretlen részére 4,5 millió forintot adott át három részletben.

Kérjük, hogy a hasonló esetek elkerülésének érdekében:

  • Fokozott fenntartással kezeljék a váratlanul jelentkező idegeneket, a jelzett tartalmú telefonhívásokat! Ne hajtsák végre a telefonon kapott utasításokat!
  • Ellenőrizzék le a telefonon kapott információ, balesetről, egyéb káreseményről, bajról szóló hír valóság tartalmát!
    • Hívják fel közvetlen hozzátartozóikat!
    • Hívják a Rendőrséget: 112
  • Idősebb hozzátartozóik részére nagyon fontos tudatosítani és napra készen tartani a biztonságukkal kapcsolatos legalapvetőbb magatartási szabályokat: Bármilyen váratlan helyzetben hívják közvetlen hozzátartozójukat, más, megbízható felnőttet, vagy a Rendőrséget, bátran kérjenek segítséget!
  • Ne feledjék, ha baj van, a Rendőrség az, aki segíteni tud!
  • Amennyiben kellően óvatosak és elővigyázatosak voltak és nem történt bűncselekmény a sérelmükre, de kaptak hasonló tartalmú telefonhívást, kérjük értesítsék a Rendőrséget!

Ne feledkezzenek meg a további legalapvetőbb magatartás szabályokról sem az úgynevezett „trükkös módszerrel elkövetni szándékozott egyéb csalások, lopások megelőzése érdekében és hívják fel erre idős hozzátartozóik figyelmét:

  • Ne tartsanak otthon nagy mennyiségű készpénzt, értékeikkel ne hivalkodjanak!
  • Otthon tartózkodás esetén is tartsák zárva a lakásajtót és kaput!
  • Ne engedjenek be idegeneket a házukba, udvarukba, bármilyen hivatalos ügyre hivatkoznak, bármilyen jó üzletet kínálnak is, vagy segítséget kérnek! Kérjenek Önök segítséget a Rendőrségtől!
  • Jótékonysági célra gyűjtögetőktől kérjenek csekket, ne adjanak készpénzt, ne engedjék be őket a lakásba, és főleg ne vegyék elő jelenlétükben a pénztárcájukat, vagy az otthon tárolt pénzt!
  • Fontos tudni: az a pénz, amit a postás kézbesít, a nyugdíj, vagy amit a pénzintézetek folyósítanak, tárolnak, az nem lehet hamis, nem kell utólag ellenőrizni, mert az már ellenőrzött!
  • A rendőr nem vesz át/ nem is vehet át pénzt a sértettektől, vagy a büntetőeljárás más részvevőjétől sem kártérítésre, sem egyéb célból.

Javasoljuk:

  • Saját „biztonsági hálót” kiépíteni a közelben lakó, élő, könnyen elérhető, megbízható személyekből (rokon, szomszéd, polgárőr), akiktől azonnal segítséget kérhet, akár telefonon is.
  • Telefonszámuk legyen mindig a telefon közelében! Ha mégis üzletet köt a váratlanul érkező idegennel, ne legyen egyedül!
  • Kéretlenül, váratlanul érkező idegenek megjelenésekor hívja a Rendőrséget (112) az ingyenesen hívható számon! A rendőrök igazoltathatják és ellenőrizhetik őket. Miután a kilétük ismertté válik, nagyobb az esélye, hogy az általuk kitervelt cselekmény továbbra is terv marad.
  • Végül, de nem utolsó sorban, a további bűncselekmények megelőzése érdekében lehetőség szerint alaposan figyeljék meg a hívatlanul érkező idegeneket, ha mód van rá írják fel gépkocsijuk rendszámát, esetleg színét, típusát, érkezésük, távozásuk irányát és erről tájékoztassák a Rendőrséget!

Heves Megyei Rendőr-főkapitányság: (112)