Hónap: <span>2022 május</span>

Tájékoztató bűncselekmények és tulajdon elleni szabálysértések áldozatai számára

Az áldozat fogalma

A bűncselekmények áldozatainak segítéséről és az állami kárenyhítésről szóló 2005. évi CXXXV. törvény nem csak a bűncselekmények és a tulajdon elleni szabálysértések sértettjeit, hanem mindazon természetes személyeket áldozatnak tekinti, akik bizonyíthatóan a bűncselekmény vagy a tulajdon elleni szabálysértés közvetlen következtében szenvedtek hátrányt. Hátránynak tekintendő a testi vagy lelki sérülés (súlyos félelem, szorongás), az érzelmi megrázkódtatás (trauma, pszichés zavar) továbbá az a vagyoni kár, amely a bűncselekménnyel vagy tulajdon elleni szabálysértéssel ok-okozati összefüggésben áll.

Az áldozatsegítő szolgálat által nyújtható támogatásokról ITT olvashat részletesen.

 

Tájékoztatás adathalász levelekkel kapcsolatban

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet rendkívüli tájékoztatást ad ki az interneten terjedő, magyar nyelvű, az MKB Bank Nyrt. (MKB) nevét és arculati elemeit felhasználó e-mail üzenetekkel kapcsolatban, azok számossága, valamint az érintett szervezetek és címzetti köre miatt. Az elmúlt napokban jelentősen megnövekedett az MKB bankot megszemélyesítő adathalász levelek száma, amelyek állami és önkormányzati szerveket, közintézményeket és magánszemélyeket céloznak meg. A levelek szövegezése alapvetően azonos, helyesírásilag pontos, a hangnem pedig egységesen magázódó. (lásd: 1. sz ábra). Egyes csaló levelek a Budapest Bank és az MKB Bank egyesülésére hivatkozva azt kérik, hogy a címzett módosítsa adatait vagy jelszavát az üzenetben megadott linken keresztül.

A teljes hírlevél ITT olvasható.

„TE SZEDD” szemétszedési akció

2022.05.07-én (szombaton) reggel 9-kor találkozó a Kultúrház előtt

Legyen nálad enni- és innivaló, allergia elleni gyógyszer, vagy más gyógyszerek. Célszerű még magaddal vinni kézfertőtlenítőt, azért, hogy amennyire csak tudod, óvd magad a fertőzésektől! Kényelmes, sportos, laza, zárt ruhában gyere, olyanban, amilyenben jól érzed magad és nem ázol el!

Kesztyűt és zsákot biztosítunk!

VÁRJUK A SEGÍTŐ KEZEKET!