Egy nap népviseletben – Népviselet Napja.

2015-ben egy új kezdeményezés indult a sok világnap között: Legyen a népviseletnek is egy napja! Április 24-én megmutathatjuk, milyen gyönyörű viseleteink vannak.

“Múltunk a jelenben, egy nap népviseletben” címmel Hrágyel Dóra pedagógus indította el ezt a felhívást a közösségi oldalon, majd csatlakozva a Pompás Napok csapatához a közös népszerűsítés mellett döntött. Mindenkit arra buzdítanak, hogy április 24-én, teljes népviseletbe öltözzenek, vagy népviseleti darabokkal, kiegészítőkkel dobják fel hétköznapi ruhájukat.

A pandémia kicsit átalakította a lehetőségeket, ám idén is volt

„ Egy nap népviseletben – Népviselet Napja.”

Az akcióhoz évről évre többen csatlakoznak. Tóth Gergő úgy gondolta, hogy ezen a napon egy időben ismerhessük meg a Zagyva- és a Galgamenti népviseleteket. Kezdeményezésére lelkes csoport jött össze (bagi, hévízgyörki, turai, boldogi, hatvani és nagykökényesi hagyományőrzőkből), egy úgymond népi flashmobra.

Hatvan központjában sétáltak, fagylaltoztak, beszélgettek a népviseletbe öltözött hagyományőrzők, sokukkal a járókelők is szóba elegyedtek, kérdeztek a viseletekről, fényképeket készítettek.

Az esemény idén először került megrendezésre, a megszorító intézkedésekhez mérten kisebb formában. Ám az idei jó tapasztalatokon felbuzdulva már tervezik is a jövő évi nagyobb szabású rendezvényt Nagykökényesen.

Az esemény és a viseleti nap célja, hogy tovább éltessék a hagyományokat, újra a köztudatba kerüljön a települések gazdag és szép viselete, népi kultúrája. Titkon az is vágyuk a szervezőknek, hogy egyre többen öltözzenek viseletbe, egyre többen értsék fontosságát a népi kultúrának, a hagyományok tovább éltetésének. Mindenkinek látnia kell, hogy ez nem csak az idősek, hanem minden korosztály számára elérhető és élvezhető.

A viselet napját kísérő online játék egy népviseleti kvíz, amely kitöltői között nyereményt is kisorsolnak a szervező hagyományőrzők.

https://www.facebook.com/1487385150/posts/10219342277176146/