Kibertérben elkövetett bűncselekmények

Ezúton a KiberPajzs, https://kiberpajzs.hu weboldalra szeretnénk felhívni a figyelmet.

A pénzügyi szolgáltatók ügyfelei sérelmére elszaporodó, valamint az online térben elkövetett bűncselekmények számának növekedése miatt az Országos Rendőr-főkapitányság közös összefogást kezdeményezett a Magyar Bankszövetséggel, a Magyar Nemzeti Bankkal, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósággal és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetével KiberPajzs projekt néven. Az együttműködőkhöz az Igazságügyi Minisztérium is csatlakozott.

A digitalizáció fejlődése révén egyre hangsúlyosabban jelennek meg a kibertérben elkövetett bűncselekmények, a KiberPajzs projekt célja, hogy a lakosság digitális biztonsága, kiberbiztonsági ismeretei és az online felhasználói tudatosság fejlődjön. Ebben segítenek az összefogásban közreműködők tapasztalataikkal, egyéni kommunikációjukkal.

kiberpajzs.hu oldalon minden információ megtalálható a kibertérben elkövethető bűncselekményekkel kapcsolatban. Egyszerű üzenetekkel mutatja be a főbb csalási formákat, így az adathalászat különböző változatait, a hamis banki hívásokat vagy sms-eket, a meghamisított banki weboldalakat, a hamis tranzakciók jóváhagyatási formáit, a csaló befektetési vagy egyéb online ajánlatokat, illetve a közösségi média segítségével történő személyesadat-lopásokat.

A KiberPajzs projekt céljainak megvalósítása érdekében Heves vármegyében is folyamatosan felhívjuk a figyelmet az internet biztonságos kezelésére.