Kutya tulajdonosok figyelmébe

Tisztelt eb tulajdonosok!

Sajnálatos módon az utóbbi időben Nagykökényes településen nagyon sok a kóbor vagy kóborló eb, melyek egy részének van ugyan gazdája, csak nem gondoskodnak az ebek ingatlanon belüli zárt helyen tartásáról.

A közterületen kóborló ebek veszélyeztetik a közlekedés biztonságát, veszélyt jelentenek a gyalogosokra, a kerékpárosokra, kiemelten a kisgyermekekre és az idősekre.

Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy aki az ebet közterületen kóborolni hagyja, vagy felügyelet nélkül bocsátja a közterületre szabálysértést követ el, ami miatt a szabálysértési hatóságnál ellene feljelentés tehető.

A gazdás, de a tartási helyről kiszökött, kóborló ebek esetén a jegyző, mint állatvédelmi hatóság első lépésben figyelmeztet és meghatározott építési munkára is kötelezheti az ebet szabálytalanul tartókat. Ennek eredménytelensége esetén állatvédelmi bírságot is kiszab a jegyző.

A gazdátlan, kóbor ebeket az Önkormányzat a Lőrinci Kutyahűség Alapítvánnyal kötött szerződés alapján befogatja és azokat az Alapítvány telephelyére szállítják, ahonnan örökbe fogadhatók lesznek.

Amennyiben gazdátlan vagy ingatlanból kiszabadult gazdás kóborló ebet látnak vagy egy állat nem megfelelő tartását, elhanyagolását észlelik, kérjük, hívják az Önkormányzati Hivatal Nagykökényesi Kirendeltségét a          37/377-022 telefonszámon, vagy írjanak a hivatal@nagykokenyes.hu e-mail címre. A Hivatalban chip olvasó is rendelkezésre áll az eb tulajdonosának beazonosításához.

Külön felhívjuk a Lakosság figyelmét, hogy tilos az ebeket tartósan láncon tartani!

Minden eb számára megfelelő méretű, szökést megakadályozandó módon bekerített életteret kötelező biztosítani.

Az ebek minimális férőhely (kennel) igénye:

  • kis testű eb (20 kg-ig) minimum 10 m2,
  • közepes testű eb (20 kg-40 kg) minimum 15 m2,,
  • nagy testű eb (40 kg fölött) minimum 20 m2 .

Minden 3 hónapnál idősebb ebet chippel kell elláttatni és évente veszettség elleni védőoltásban is kötelező részesíteni.

Célunk nem az állatvédelmi bírság kiszabása, hanem az, hogy a házi állatok megfelelő körülmények között legyenek.

Köszönjük együttműködésüket!

Önkormányzati Hivatal