Hónap: <span>2023 január</span>

Bűnmegelőzési hírlevél

Január 28. Az adatvédelem nemzetközi napja.

Az adatvédelem nemzetközi napját az Európa Tanács (ET) kezdeményezésére 2007-ben, az ET adatvédelmi konvenciója elfogadásának 25. évfordulóján rendezték meg először az Európai Bizottság támogatásával. Az adatvédelem a személyes adatok gyűjtésének, feldolgozásának és felhasználásának korlátozásával, az érintett személyek védelmével foglalkozik. Nevével ellentétben tehát nem elsősorban az adatokat védi, hanem azokat a személyeket, akikkel az adatok összeköthetők. Az adatvédelem vagy más néven az információs önrendelkezési jog az egyén azon joga, hogy alapvetően maga döntsön személyes adatainak kiszolgáltatásáról és felhasználásáról. Az adatvédelem nemzetközi napja időszerű emlékeztető arról, milyen nagy mennyiségű adatot osztunk meg online – akár önként, akár véletlenül. Sok ember nem ismeri az online kockázatokat vagy a személyes adatai értékét. A legnépszerűbb közösségi fórumokon is (Facebook, Instagram, TikTok) videók, fényképek és adatok tömege kerül minden nap megosztásra.

A hírlevél bővebben ITT tekinthető meg.

Bűnmegelőzési hírlevél

Vigyázat, csalók! Válogatás az elmúlt hetek eseményeiből

Nagyon gyakori, hogy az elkövetők pénzintézetre, bankra hivatkozva csalják ki a számla vagy bankkártya birtokos személyes adatait, internetbanki belépéshez szükséges azonosítót, biztonsági kódot, jelszót vagy bankkártya adatokat. Viszonylag új módszer, hogy a csalók a bankok, pénzintézetek web oldalaihoz a megszólalásig hasonlító ál web oldalakat hoznak létre, ahová egy, a bank nevében e-mailben küldött linkre kattintva lehet jutni, vagy a keresőbe beírva a keresett bank nevét, a felkínált lehetőségek között szinte bizonyosan az elsők között fog szerepelni az ál banki oldal is.

A hírlevél bővebben ITT tekinthető meg.

Bűnmegelőzési hírlevél

Vigyázat, az online csalók nem tűntek el! Válogatás az elmúlt hét eseményeiből…

Az elmúlt héten történt online bűncselekmények ismét a bankok nevében jelentkező csalókhoz és az online vásárlásokhoz köthető esetek voltak. Sajnos sokan még mindig nem ismerik a csalók módszereit, így könnyebben dőlnek be a bűnözők átveréseinek. Ha felkészültebben ér bennünket a támadás, nagyobb eséllyel tudjuk kivédeni! Annál is inkább, mivel a csalók igencsak élnek a pszichológiai manipuláció eszközeivel, sürgetik, stresszhelyzetet teremtenek, ezzel késztetik meggondolatlan cselekményre a sértetteket.

Ezért kérjük legyenek elővigyázatosak!

  • Ne dőljönek be senkinek, ha a bank nevében a bankszámlája védelme érdekében kérnek a számlához tartozó belépési adatokat, kódokat, banki jelszót, esetleg valamilyen alkalmazás
    telepítését!
  • Az online vásárlások során pedig, főként nagyobb összeget soha ne utaljanak előre!

Az elmúlt hetek történései, bejelentései ITT olvashatóak.