Hónap: <span>2021 április</span>

Egy nap népviseletben – Népviselet Napja.

2015-ben egy új kezdeményezés indult a sok világnap között: Legyen a népviseletnek is egy napja! Április 24-én megmutathatjuk, milyen gyönyörű viseleteink vannak.

“Múltunk a jelenben, egy nap népviseletben” címmel Hrágyel Dóra pedagógus indította el ezt a felhívást a közösségi oldalon, majd csatlakozva a Pompás Napok csapatához a közös népszerűsítés mellett döntött. Mindenkit arra buzdítanak, hogy április 24-én, teljes népviseletbe öltözzenek, vagy népviseleti darabokkal, kiegészítőkkel dobják fel hétköznapi ruhájukat.

A pandémia kicsit átalakította a lehetőségeket, ám idén is volt

„ Egy nap népviseletben – Népviselet Napja.”

Az akcióhoz évről évre többen csatlakoznak. Tóth Gergő úgy gondolta, hogy ezen a napon egy időben ismerhessük meg a Zagyva- és a Galgamenti népviseleteket. Kezdeményezésére lelkes csoport jött össze (bagi, hévízgyörki, turai, boldogi, hatvani és nagykökényesi hagyományőrzőkből), egy úgymond népi flashmobra.

Hatvan központjában sétáltak, fagylaltoztak, beszélgettek a népviseletbe öltözött hagyományőrzők, sokukkal a járókelők is szóba elegyedtek, kérdeztek a viseletekről, fényképeket készítettek.

Az esemény idén először került megrendezésre, a megszorító intézkedésekhez mérten kisebb formában. Ám az idei jó tapasztalatokon felbuzdulva már tervezik is a jövő évi nagyobb szabású rendezvényt Nagykökényesen.

Az esemény és a viseleti nap célja, hogy tovább éltessék a hagyományokat, újra a köztudatba kerüljön a települések gazdag és szép viselete, népi kultúrája. Titkon az is vágyuk a szervezőknek, hogy egyre többen öltözzenek viseletbe, egyre többen értsék fontosságát a népi kultúrának, a hagyományok tovább éltetésének. Mindenkinek látnia kell, hogy ez nem csak az idősek, hanem minden korosztály számára elérhető és élvezhető.

A viselet napját kísérő online játék egy népviseleti kvíz, amely kitöltői között nyereményt is kisorsolnak a szervező hagyományőrzők.

https://www.facebook.com/1487385150/posts/10219342277176146/

Adathalász levelet terjesztenek a Magyar Posta nevében

Veszélyes email terjed – erről érkezett több bejelentés a Magyar Postához. Vigyázat: a bankkártyája adatai és a bankszámláján lévő pénz kerül veszélybe, ha a káros email hivatkozására kattint! 

Megtévesztő, a Magyar Posta arculati elemeit (logó) használó, veszélyes email terjed – erről érkezett több bejelentés a Magyar Postához. A hamis emailben csomag átvételéhez kérik a szállítási díj kifizetését. A levélben látható „Fizessen online” feliratú linkre kattintva azonban adathalász weboldalra kerül a címzett, az itt megadott adatok pedig csalók birtokába jutnak. Ha ilyen gyanús emailt kap, semmiképp ne kattintson a benne szereplő hivatkozásokra!

A Magyar Posta nem küld emailben szállítási adatokat. Amennyiben nyomkövetési kódot tartalmaz a küldeménye, a Posta honlapján a kód beírásával bármikor elérheti a hiteles szállítási információkat.

A Posta tavaly a Rendőrséggel indított közös edukációs kampányt az internetes csalások felismerésére. A vállalat azóta is számtalanszor felhívta a figyelmet arra, hogy mik azok a jelek, amelyeket látva azonnal gyanút foghatnak az ügyfelek. Többek között a magyartalan megfogalmazás, helyesírási hibák, túl kecsegtető, drága telefon- vagy egyéb nyeremény ígérete mindig megfontoltságra, elővigyázatosságra adhat okot. Javasolják, hogy mindig ellenőrizzék a hirdetés vagy értesítés valódiságát és győződjenek meg róla, hogy valóban a cég hivatalos e-mailcíméről érkezett-e az üzenet. Kétség vagy gyanú esetén forduljanak a Magyar Posta ügyfélszolgálatához és kérjenek megerősítést!

A megtévesztő értesítésekről szóló ügyfélbejelentéseket a Magyar Posta komolyan veszi, és a lakossági tájékoztatás mellett jelzi azt az intézkedésre jogosult hatóságnak is.

Vigyázat, ismét unokázós csalók!

Ismét „unokázós” módszerrel próbálkoztak megyénkben, azonban ezúttal sem sikerült befejezni a bűncselekményt.

2021. április 6-án napközben ismeretlen telefonáló rendőrnek kiadva magát hívta fel K.Istvánné gyöngyösi lakost és arról értesítette, hogy a fia balesetet szenvedett. A „kárrendezés gyors elintézésére” 3.000.000.- Ft-ot kellene összeszedni. Az idős asszony a fiát kérte a telefonhoz, de a telefonáló azt mondta, megsérült a hangszála, ezért nem tud beszélni. K. Istvánné ezek után közölte, hogy nincsen három millió forintja otthon, ezért a telefonáló kevesebb összeggel is beérte. K. Istvánné szeretett volna még többet megtudni a „balesetről”, de további kérdéseire a hívó megszakította a vonalat.

2021.április 8-án további négy gyöngyösi lakos tett hasonló bejelentést, amely szerint ismeretlen személyek aznap felhívták őket és magukat rendőrnek kiadva arra hivatkoztak, hogy egy hozzátartozójukat baleset érte, azonnal pénzre lenne szükség a kár rendezéséhez. Szerencsére egyik esetben sem történt pénz átadás. Feltehetően több személyt is felhívtak hasonló ürüggyel, akik még nem értesítették a rendőrséget.

Ne feledjék, ha baj van, a Rendőrség az, aki segíteni tud és ezt nem pénzért teszi!

Aki pénzt kér a segítségért, az a bűnöző!

A teljes HÍRLEVÉL ITT olvasható!