Nap: <span>2021. június 4.</span>

Bűnmegelőzési hírlevél

Csalás válogatás az elmúlt hét eseményeiből

Csalás online

Sz.Gné feljelentést tett az Egri Rendőrkapitányságon ismeretlen tettes ellen, aki 2021. május 31-én a mobil telefonján felhívta, és azt állította, hogy a bankból telefonál. A bank alkalmazottjának kiadva magát arról tájékoztatta, hogy éppen akkor próbálnak meg vásárolni a sértett kártyájával. Amennyiben nem engedélyezi a tranzakciót, a letiltás érdekében le kell töltenie egy applikációt a telefonjára.  Sajnos megtette, ezt követően 1000 eurót vásároltak le a sértett bankszámlájáról.

Az e-mailen, SMS-en és telefonon keresztüli csalások nagyon gyakori visszaélési formákká váltak. Ezek célja, hogy az elkövetők a pénzintézetre, bankra hivatkozva csalják ki a számla vagy bankkártya birtokos személyes adatait, internetbanki belépéshez szükséges azonosítót, biztonsági kódot, jelszót vagy bankkártya adatokat. Gyakori az is, hogy valamilyen alkalmazás telepítésére igyekeznek rávenni a kiszemelt áldozatot, ami egy adatlopó képességekkel felruházott vírus, aminek a telepítése után az áldozat minden adatához hozzáférnek.

Ha ilyen hívást, smst vagy e-mailt kap, ellenőrizze vissza, azonnal jelezze azt a bankja telefonszámán, vagy személyesen a bankfiókban, szükség esetén intézkedjen a bankkártyája, hitelkártyája, internetes vásárlások tranzakciójának letiltására! (tovább…)